Στις 12 Μαΐου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα με τίτλο Ακάκιε.

Μια ιστορία που θα συγκινήσει. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, μια ζωή γεμάτη που δείχνει πως το νόημα της ζωής είναι να είμαστε πάνω από όλα… άνθρωποι.

«Ξεκινήστε το ταξίδι της ζωής σας, αγνοί, απαλλαγμένοι από φόβους, με καθαρά τα μέτωπά σας κι όνειρα γεμάτα χρώμα. Προχωρήστε και φτάστε όπου μπορείτε, μα μην ξεχάσετε το πιο σημαντικό… να είστε πάνω από όλα άνθρωποι…»

«Χορέψτε την ζωή κρατώντας πάντα χέρια αγαπημένα. Κρατήστε τα μόνα όπλα που χρειάζονται για να την αντιμετωπίσετε, το ήθος και την αξιοπρέπεια σας.»

Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.

Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων. Πού μπορεί να οδηγήσει η πίστη στο όραμα; Και τι είναι τελικά αυτό που έχει περισσότερη αξία;

Ήταν μόλις 11 ετών ο Λευτέρης όταν ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αθήνα. Μόνος, φοβισμένος, ανήμπορος, αλλά έχοντας πάντα καλά φυλαγμένο το όνειρό του. Το μέλλον του αβέβαιο. Μια διαδρομή Γιάννενα-Αθήνα, καθοριστική για τη ζωή του.

Στην Αθήνα ο Λευτέρης θα εργαστεί στο παντοπωλείο του Κιζάκη. Εκεί όπου η Μαρίνα Ντίσκου θα τρυπώσει για τα καλά στην καρδιά του. Ίδια καταγωγή και κυρίως ίδιος πυρήνας. Ο Λευτέρης τις ημέρες δούλευε και τα βράδια πήγαινε σχολείο. Η παραίτηση λέξη άγνωστη.

Το 1838 φεύγει για φαντάρος για να επιστρέψει δύο χρόνια αργότερα. Και να βρει ξανά τη Μαρίνα του, την οποία και ζητάει σε γάμο.

Τα όσα ακολούθησαν, όμως, μόνο εύκολα δεν ήταν. Ένας πόλεμος, αδυσώπητος και απάνθρωπος, όπως όλοι οι πόλεμοι, τους δοκιμάζει. Ο Λευτέρης στο μέτωπο, η Μαρίνα αγωνιώντας και περιμένοντας μια πληροφορία για τον αγαπημένο της ή ακόμη καλύτερα, ένα γράμμα από τον αγαπημένο της.


Αγοράστε το βιβλίο εδώ | Δωρεάν Μεταφορικά

Η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου και τον Οκτώβρη του 1944, τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν. Πείνα, εξαθλίωση, ρήμαγμα. Όσα αφήνει πίσω του ένας πόλεμος. Ο Λευτέρης εξακολουθούσε να είχε καλά φυλαγμένη την πίστη του και το όραμά του. Κι αυτή τη φορά, τίποτα δεν θα του σταθεί εμπόδιο. Θα αγωνιστεί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Και θα τα καταφέρει.

Το πάθος, η εργατικότητα, η αγωνιστικότητα, η πίστη στο όραμα και η αστείρευτη αποφασιστικότητά του, τον οδήγησαν στην κορυφή. Σε πείσμα όλων τα κατάφερε. Και το πιο σπουδαίο; Καταφέρει να παραμείνει Άνθρωπος. Με Α. Κεφαλαίο. Βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη, ευεργέτης. Πάντα στεκόταν δίπλα στους ανθρώπους με όλους του τρόπους.

Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.

Το νέο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα, Ακάκιε, είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και συγκεκριμένα στη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα. Μια ιστορία που έρχεται να μας συγκινήσει και να μας θυμίσει ποια είναι η ουσία: Να είσαι Άνθρωπος. Ασφαλώς, τα μυθοπλαστικά στοιχεία δεν λείπουν αλλά ενώνουν άψογα τα κομμάτια ενός παζλ, όπου δεν μπορείς να διακρίνεις που ξεκινά και πού τελειώνει η αλήθεια.

Πηγές: Διόπτρα, kostaskrommydas.gr/